Nghiên cứu biện pháp phòng trừ bệnh thối nâu do nấm Phytophthora palmivora hại cam tại huyện Thanh Chương, tỉnh Nghệ An
Bệnh thối nâu hại cam tại tỉnh Nghệ An do nấm P. palmivora gây ra rụng quả. Nhóm các biện pháp phòng trừ bệnh thối nâu hại cam gồm biện pháp vật lý cơ giới: Bọc quả sau 50 ngày sau tắt hoa; biện pháp sinh học: Sử dụng nhóm chế phẩm Tri - Viện BVTV, Tri - ĐHCT và biện pháp hóa học: sử dụng nhóm thuốc có hoạt chất trừ nấm: Mancozeb, Dimethomorph, Phosphonate, Metalaxyl, Fosetyl Aluminium, Cuprous oxide kiểm soát tốt bệnh thối nâu hại cam với hiệu quả đạt lần lượt là 84,19%; 57,71 - 61,59%; 72,19 - 84,80% .
Study on prevention measures of brown rot disease on citrus caused by Phytophthora palmivora fungus in Thanh Chuong district, Nghe An province
Brown rot disease of oranges in Nghe An is caused by the fungus P. palmivora, causing fruit loss. There are 3 groups of measures to prevent brown rot disease of oranges were applied include physical and mechanical measures: wrap the fruit 50 days after flowering; Biological measures: use the products Tri- BVTV Institute, Tri-DHCT, and Chemical measures: use the group of fungicide with active ingredients: Mancozeb, Dimethomorph, Phosphonate, Metalaxyl, Fosetyl Aluminum, Cuprous oxide that to be effective for preventing brown rot disease of oranges, the results achieved are as 84.19%; 57.71 - 61.59%; 72.19 - 84.80%, respectively.